Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Lapášanka

SÚBOR
Dátum: 23.12.2022
Autor: Obec Veľký Lapáš
Lapášanka

Lapášanka

Zasadačka Obecného úradu vo Veľkom Lapáši sa po mnohých rokoch odela do nového šatu. Čelnú stenu zdobí drevorezba od miestneho rezbára, Petra Šranka s názvom Lapášanka.

Reliéf sa skladá z troch častí symbolizujúcich tri slovenské kopce – Tatru, Matru a Fatru. Na strednom paneli je znázornený vrch Zobor a lapášske vinohrady tiahnuce sa do dediny. Tam sa už hrozno mení na zlatistý mok. V popredí stojí deva „Lapášanka“ držiaca v náručí obecný erb a úrodu, čo poukazuje na poľnohospodársky a vinohradnícky charakter obce. Pod nimi je znázornený potok Kadaň a na jednotlivých paneloch ďalšie charakteristické budovy v obci. Celý obraz spolu tvorí jeden veľký strom s listami predstavujúcimi občanov Veľkého Lapáša. Listy ako symbol kolobehu života v obci. Na jeseň opadajú a na jar rastú nové. Do obce pribúdajú noví občania, starší zomierajú a opúšťajú nás. Tvoria však úrodný základ, živnú pôdu, na ktorej stále rastie strom „Veľký Lapáš“. Všetky listy sú rovnaké. Svorne spolu vytvárajú kolorit našej obce a to, čo našu obec robí jedinečnou. 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Lapášanka Veľkosť: 2.67 MB Formát: jpg Dátum: 23.12.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.