Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Martin Caletka - armwresler z Veľkého Lapáša

GALÉRIA
Dátum: 09.05.2023
Autor: Obec Veľký Lapáš
Martin Caletka - armwresler z Veľkého Lapáša

Predstavujeme Vám armwreslera z Veľkého Lapáša

Povedzme si na začiatok, čo je to vlastne armwrestling?

Armwrestling, v preklade (súboj, zápas rúk), je športová disciplína oficiálne uznaná ako národný šport. Spočíva v pretláčaní rúk dvoch súperov na špeciálne upravenom stolíku na tento účel. Cieľom je pretlačiť súpera na úroveň fixátorov, ktoré sú umiestnené na stole. Jeho história siaha až do roku 1952, kedy sa konala prvá zaznamenaná oblastná súťaž v Americkej Kalifornii. V roku 1972 bola založená svetová organizácia WAF (World armwrestling federation), ktorá momentálne združuje viac ako 80 krajín a každoročne organizuje Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta. Na Slovenskú športovú scénu vstúpilo pretláčanie rukou v roku 1992. V r. 1994 získala Slovenská asociácia pretláčania rukou členstvo v medzinárodných organizáciách  WAF a EAF a právo účasti na Majstrovstvách Európy a Majstrovstvách sveta. Z týchto vrcholových podujatí si slovenskí reprezentanti každoročne prinášajú cenné kovy v juniorských mužských, ženských alebo masters kategóriách.

O to viac nás teší, že tomuto športu sa reprezentačne venuje aj náš občan Martin Caletka, ktorý má za sebou viaceré úspechy a medailové umiestnenia, či už na domácej, alebo medzinárodnej scéne. S armwrestlingom začal súťažne v roku 2011. Zázemie a podporu mu od začiatku poskytoval klub ŠKPR Trnava, ktorého členom je dodnes. V roku 2013 získal svoje prvé cenné umiestnenie pravou rukou v kategórii muži do 95 kg na súťaži slovenskej národnej ligy pretláčania , ktorá sa konala v obci Červeník.

Úspechy Martina Caletku:  2013 – 2023 pravidelné umiestnenie v top 3 SNPL . V roku 2017 získal 3. miesto na Majstrovstvách Slovenska a bol pozvaný do reprezentácie. Na Majstrovstvách Európy v poľských Katowiciach  a Majstrovstvách sveta v maďarskej Budapešti bolo najlepším umiestnením 10. miesto. Nasledovali ďalšie medzinárodné súťaže: Golem hand ČR  2018 – 2. miesto, 2020 – 2. miesto 2021 -  2. miesto a 2022 -  1. miesto; Dobrá voda cup 2020 – 3. miesto, 2021 2x 2. miesto; Masters world cup Maďarsko Budapešť – 2. miesto. To, že patrí do reprezentácie potvrdil na Majstrovstvách Slovenska 2022, kde získal titul vicemajstra Slovenska. Úspechy prišli aj v reprezentácii, kde na Majstrovstvách sveta  v Rumunskej Bukurešti získal 4. miesto a medaila mu unikla len o jeden zápas. Vytúžená medaila prišla v Bukurešti, kde na Majstrovstvách Európy v r.  2022 získal dve bronzové medaile.

15. apríla 2023 sa v Revúcej uskutočnili 31. Majstrovstvá Slovenska v armwrestlingu, kde v kategórii muži do 100 kg obsadil 2. miesto a získal tak titul vicemajstra Slovenska. Potvrdil účasť v reprezentácii a dnes sa pripravuje na nadchádzajúce Majstrovstvá Európy v Moldavsku a na Majstrovstvá sveta v Kazachstane.

Držíme palce!